Coal-fired power plant

Een beter milieu begint bij mijzelf…

Sinds ik de film van Al Gore heb gezien, schaam ik me voor mijn persoonlijke onduurzaamheid. Onder het motto “meten is weten” kocht ik een energiemeter. Om mijn leven te beteren zou ik toch op zijn minst de onzichtbare wandaden die de door mij beheerde apparaten plegen zichtbaar moeten maken.

Enkele bevindingen: mijn supersnelle nieuwe computer bleek een sluipmoordenaar, ik haalde het oude exemplaar weer van zolder, deze was 4 maal zuiniger. Een andere bevinding: Ik rekende uit dat als ik de stofzuiger op minimaal vermogen zette ik weliswaar drie keer over dezelfde plek moest zuigen om een schone vloer te krijgen, maar dat dat altijd nog minder stroom kost dan 1 maal op vol vermogen.

Een ander dilemma: Hoe kook je het zuinigst water? Mijn opties: een ceramische kookplaat, een waterkoker of een magnetron. De waterkoker vrat weliswaar veel stroom, maar deed dit maar heel kort en kwam dus als winnaar uit de bus.

Kom ik bij het volgende probleem: het koken van een bloemkool. Na lang wikken en wegen kwam ik tot de volgende oplossing: het water voorkoken in de waterkoker en vervolgens in een licht voorverwarmde pan op de kleine pit van de ceramische kookplaat de bloemkool aan de kook houden. Vanzelfsprekend overwoog ik eventjes de bloemkool in de waterkoker te koken, maar daar zag ik, vanwege technische redenen, van af.

Toen restte mij nog de energieverspilling van het warme water. Hoewel moeilijk te meten verdacht ik mijn douche van een enorme aanslag op de natuurlijke omgeving. Ik besloot voortaan kort te douchen met koud water. Een combinatie die heel goed samengaat.

Mijn vriendin begrijpt me niet. Toen ik haar onlangs mijn nieuwste plan van besparing uitlegde, zei ze: “Leven met jou vreet pas energie!” Vanzelfsprekend rekende ik haar voorstel meteen door.